Približava se Nova godina, a jedna od omiljenih poslastica su novogodišnji kolačići i medenjaci. Različitih oblika i šara, prosto neodoljivi!
Donosimo vam jednostavan recept za kolačiće, koje ćete pripremiti brzo i lako. Prijatno!
Sastojci za testo:
300 g mekog brašna
100 g margarina
1 jaje
100 g šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice cimeta
4 kašičice meda
Za dekoraciju :
1 belance
200 g šećera u prahu
1 kašika soka od limuna
Priprema:
1. Sjediniti jaje, omekšati margarin, cimet, med, brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer
2. Sve to rukom umesiti, kako bi se dobilo glatko testo. Umešeno testo prekriti providnom folijom i ostaviti oko 30 minuta na toplom da nadođe. Testo rastaniti oklagijom, zatim raznim kalupima vaditi figurice.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i redjati kolačiće i peći na 180 stepeni, oko 10-15 minuta. Pečene kolačiće skroz ohladiti.
4. Posebno pripremiti smesu za dekoraciju. Umutiti belanca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer u prahu i sok od limuna i mešati dok se sve ne ujedini.
5. Smesu za dekoraciju sipati u najlon kesu, a potom vrlo malo odseći vrh, a onda polako stiskajući kesu, dekorisati kolačiće po želji. Ostaviti ih tako neko vreme, da se osuše – da se stegne.